Om Hjerteassistance

Tid og kvalificeret førstehjælp er afgørende faktorer, hvis vi skal redde mennesker med hjertestop.

Om Hjerteassistance

Hjerteassistance har indledt et samarbejde med Region Sjælland om udrulning af en ny og banebrydende førstehjælpsordning.

Ordningen tager udgangspunkt i, at 5.400 danskere årligt rammes af pludselig opstået hjertestop. Desværre overlever blot 16% af disse personer.

Løsningen kan være fundet til, hvordan overlevelsesprocenten kan bringes fra 16% op til 50% - og derved redde op mod 2.000 liv årligt på landsplan.

Om ordningen

Det optimale er, at der stødes inden for maksimalt 4 – 6 minutter efter personen er faldet om. Herefter formindskes overlevelseschancen som en tommelfingerregel med 10% for hvert minut der går. Derfor handler det om, at hjælpen er inden for rækkevidde og hurtigt fremme.

 

Hjerteassistance har skabt et integreret system, hvor alarmcentralen har et samlet overblik over et stort antal uddannede førstehjælpere på landsplan, som har tilmeldt sig som frivillige Hjerteassistenter. Alarmcentralen kan automatisk aktivere den eller de Hjerteassistenter, der måtte være tættest på et formodet hjertestop.

Accepteres alarmen guider appen den enkelte hjerteassistent frem til adressen, hvor der er brug for hjælp. I nogle tilfælde vil Hjerteassistenten komme før det professionelle beredskab og i andre tilfælde vil ambulancen være fremme først.

Det er vigtigt at understrege, at løsningen skal betragtes som et supplement til de eksisterende ambulance- og lægeberedskaber, der til enhver tid vil aktiveres først og være på vej inden en Hjerteassistent aktiveres.

Ved at flytte hjertestarterne ud i bilerne er vi med til at sikre, at vi kan få hjertestarterne hurtigere frem. Det kan vi, fordi hjerteassistenterne kan køre direkte frem til den adresse, hvor der er et formodet hjertestop og derfor ikke spilder kostbare minutter med at lokalisere en tilgængelig hjertestarter, der kan være langt væk.

Vores målsætning er at bringe overlevelsesprocenten fra de nuværende 16% op på 50%.

Målsætning

Hvert år rammes 5.400 af et hjertestop uden for hospitalerne. Af dem overlever kun 16%. Det vil vi gerne være med til at ændre på. Vi vil kort og godt gøre en forskel og redde flere liv ved hjertestop. Derfor vil vi etablere et landsdækkende netværk at uddannede førstehjælpere der er udstyret med egen hjertestarter. Dermed kan vi reducere den tid der går fra at personen falder om med hjertestop til der kan stødes med en hjertestarter.

Vores målsætning er at bringe overlevelsesprocenten fra de nuværende 16% op på 50%. Det betyder, at næsten 2.000 flere mennesker kan reddes hvert år. Det er ambitiøst, men absolut ikke urealistisk.

Asset 18@2x

Vi redder liv med omtanke!

diplom 8cm

Uddannede førstehjælpere

Hjerteassistance består af et netværk af frivillige førstehjælpere, der står til rådighed og klar til at rykke ud i tilfælde af hjertestop.

Hjerteassistenterne er alle uddannet i førstehjælp og i brugen af hjertestarter. Størstedelen af hjerteassistenterne har en sundhedsfaglig eller beredskabsfaglig baggrund og arbejder til dagligt som f.eks. brandfolk, ambulancereddere, plejere eller tilsvarende.

byland 8cm

Dækning både i by og land

Hjerteassistenterne indgår i et fintmasket netværk, der er baseret på beregninger, som bl.a. tager højde for både oplandets størrelse og antal indbyggere. Det sikrer, at både byområder og yderområder i en kommune er dækket godt ind.

biludrykning 8cm

Mobile hjertestartere = hurtig hjælp

For at øge chancen for overlevelse skal hjerte-lungeredning med brug af hjertestarter iværksættes indenfor 4-6 minutter efter hjertet er stoppet med at slå. For hvert minut der går fra hjertet stopper med at slå, falder chancen for overlevelse med 10 procent.

Da tiden er altafgørende, er det livsvigtigt at hjerteassistenterne har alt udstyr klar, hvis behovet skulle opstå. Alle hjerteassistenter er derfor forsynet med hjertestarter i deres køretøjer.

Mobilalarm2 8cm

Direkte besked ved Hjertestop

I tilfælde af hjertestop sender alarmcentralen besked til hjerteassistance-appen, som de tilknyttede hjerteassistenter har installeret på deres telefon.

Med ét tryk på telefonen indikerer hjerteassistenten, om man er på vej og et kort med ruteanvisning guider hjerteassistenten hurtigst muligt frem til den pågældende adresse.

Hvert år rammes 5.400 af et hjertestop uden for hospitalerne. Af dem overlever kun 16%.

Kvalitet er i fokus

Vores kvalitetsprogram sikrer, at alle hjerteassistenter er veluddannede med godkendte kurser, som følger retningslinjer for Dansk Råd for Genoplivning. Hjertestarterene, som er tilknyttet ordningen, er af højeste kvalitet og produceret af Defibtech. Hjertestarteren er FDA godkendt og kendt for sin meget brugervenlige og professionel guidning.

Samtlige hjerteassistenter tilbydes desuden krisehjælp, hvis behovet skulle opstå.

Lifeline AED

Hjerteassistance i 17 kommuner

Hjerteassistance er allerede fuldt ud integreret i Region Sjælland og dækker dermed alle regionens 17 kommuner. Vi forventer at være så godt som landsdækkende ved udgangen af 2021.

komkortregsj

Ordningen er med til at give Regionen Sjællands 17 kommuner et stærkt kort på hånden, når det handler om at redde flere med hjertestop idet hjerteassistenterne kan være hurtigt fremme og altid medbringer en hjertestarter.